Wednesday, 2 August 2017

Saya Mencari Pemilik Honda City BMD 603

Saya Mencari Pemilik Honda City BMD 603 | Kisah ini dah lama, terjadi pada 28 Januari 2017 lalu.

Kisahnya, pada tarikh tersebut dua kenduri sedang berlansung. Jadi kami di kejiranan ni pakat letak kereta di luar rumah, tepi jalan. Tak ganggu laluan pun sebab kami ada kesedaran sivik.

Okay, bayangkan begini. Anda berada di T-junction kawasan perumahan. Di kanan dan kiri ada khemah. Kami, penduduk dan tetamu, park kereta memasing di kiri kanan dan depan lalu meletakkan kerusi di tengah simpang. Logiknya jika ada akal kita takkan lalulah di situ kan? Kena reverse. 

Ada satu kereta Honda City 1.5L i-Vtec ni boleh pula dia buat u-turn kat situ dan melanggar kereta aku sampai kemek pintu belakang lepas tu dia buat bodoh je dan cabut lari. Dia ingat takde orang nampak? Perangai tak padan dengan harga kereta. Hoih mahal tau kereta dia ni...dekat RM100,000 sebuah. Kalau gaji hang setakat dua ribu setengah je jangan gatai nak order kereta ni. GSTnya pun dah LIMA RIBU RINGGIT. Karang terjelir lidah menunggu gaji bulan depan. Gaji selang 40 hari pun dah merintih kat Facebook 😃 . Orang have have je mampu memiliki kereta ni tau.

Aku tak buat police report sebab ingatkan kereta tu milik saudara-mara jiran ni. Aku fikir pepetang nanti atau esok baru nak bertanya siapa tuannya. Lagipun hang tau dak sekarang ni tong sampah hijau tu hilang pun polis kena terima report dari orang ramai? Kesian kan? Niatnya nak selesai di luar je lah. Alih alih jiran aku yang buat kenduri tu kata bukan saudara mereka. So? 

I investigate.

Aku kan suka tengok cerita polis sentri one two jaga.... yang Korea lah.. yang Hollywood lah. Aku tak percaya cerita polis dalam Hindustan je sebab macam harem hahahah... apa bendalah pakai cota lagi. Cerita Melayu pun tak percaya jugak sebab bila polis tu interrogate dia akan cakap,

Hmmm... Di mana awak semalam?

Hmmm... Dengan siapa awak keluar?

hahhahaha... bahasa buku sungguh! Kau rasa polis nak dapatkan maklumat macam tu ke? sampai mampos pun buku siasatan tak penuh. Cite Korea tak cakap banyak terus zup zupp (pistol canggih sebab tu bunyi tak kuat) 😁😁

Lepas tu penjahat dalam movie Melayu cakap macam Shamsul Yusuf dalam KL Gangster. Ntah apa apa... bunyi Melayu tak, cakap utagha tak, bunyi Cina cakap Melayu pun tak. Cakap je lah macam biasa... nak muntah dengar (tapi aku suka juga cerita tu heheh). 

Hey.. dengan tengok cerita beginilah aku berjaya sorokkan Maggi kari dari anak-anak. Sebelum ni aku sorokkan dalam kabinet dapur. Soroklah di celah mana pun mesti yang sorang tu akan jumpa. Lepas tu aku letak 'depan mata' dia tak jumpa pun. Dah sebulan dah heheh... simpan untuk waktu kecederaan.

Eh, cerita serius ni.

Maka dapatlah tahu siapa pemiliknya. Nama dia Puan Siti Hajar binti Ahmad Zabidi. Umur 44 tahun.

Bulan Februari aku ada program di Shah Alam jadi petang tu aku buatlah Ops Terjah tapi rumahnya di Blok 42 Seksyen 7 tu tak berpenghuni. Sah itu rumah dia sebab ada bukti lain. Gituh. See? Macam polis pencen.

Bila tak dapat bersemuka aku hantar surat. Eh, aku dah try emel seseorang di MIDA. Kot kotlah dia kan. Kereta mahal ni orang gaji besar je mampu letak nama di geran. Dia tak jawab pun. Hek tak huk pun tak. Orang gomen memang tak kuasa balas emel eh? Ke tak check spam folder? Ke... tak kenal maka tak nak jawab? Okaylah... mungkin emel aku masuk kat spam folder tu. Berbaik sangka gitew.

Aku hantar surat bertarikh 25 Februari 2017 ke alamat Shah Alam. Senyap tak berjawab. Aku sabar.

12 Mei 2017 aku hantar pula surat ke rumahnya di Jalan Gamelan, Bandar Bukit Raja. Senyap juga.

Okay.

Aku sabar lagi. 

Manalah tahukan di bulan Ramadhan yang mulia dia akan call/emel/hantar surat/jumpa. Buat salah dengan manusia kenalah minta maaf dengan manusia. Berdosa dengan Allah bolehlah boleh direct tanpa perantaraan. Takde weh. Tak tahulah dia solat terawih ke tidak. Kalau dia buat mesti panjang doanya tu kan? Haish belum selesai urusan dengan manusia lagi ni.

Dia tak percaya kot aku nak popularkan dia. Jadi aku tulislah di sini... manalah tahukan dia bosan di pejabat lalu google kereta dia Honda City bernombor plat BMD 603 tu. Atau kawan dia baca ke... laki dia baca ke... bolehlah sampaikan kepada dia. Laki dia pun suspek juga ni.

Teruk ke kereta aku tu?

Taklah teruk sangat tapi ini adalah kali ketiga kereta aku dilanggar bila mana dalam kereta tu tengah dok dendiam. Hang ingat tak panaih hati ka bila dia langgar dan lari? Yang membuat onar pemandu kereta mahal pula tu. Yang aku geram sangat sebab:

1) Langgar lari. Aku memang bengang dengan orang berperangai begini.
2) Dia patut reverse tapi memilih untuk buat u-turn. Kalau kau terer bawa kereta bolehlah. Aku boleh je alihkan kereta di tempat sempit dengan kereta aku yang tak power tapi banyak berjasa tu.
3) Aku dah try tarik guna pam sinki tapi tak berjaya.
4) Aku dah hantar emel dan surat tapi dia buat bodoh je. Mustahil satu pun tak sampai ke tangan dia. 

Rasa rasanya dia nak response tak kepada luahan hati aku ni? Kita tunggu eh, nanti aku update kalau ada perkembangan terbaru. Dia nak aku datang ke rumah ke? Eleh macamlah susah sangat nak cari rumah hang. Masa takde waze dulu boleh je pergi merata.

Aku geram ni. Rasa nak upload je muka dia kat sini.

Meh kita tunggu... tik tok tik tok...










Monday, 31 July 2017

Tips Hartanah | PENTINGNYA untuk membuat lawatan tapak (site visit) !

<h1>Tips Hartanah | PENTINGNYA untuk membuat lawatan tapak (site visit) ! Dua tahun lepas semasa aku menjadi "makcik kayo sekejap" aku rajin kembali melihat-lihat hartanah di sekitar Seremban. Dulu aku tak berminat lansung nak invest di Seremban because of low rental rate, camner nak cover loan instalment. Menetap di Seremban memang selesa tapi nak invest tu taklah (di masa itu). Disebabkan itulah membeli rumah comel comel di Kuala Lumpur dan Selangor.


Golongan cukup makan macam aku ni - yang makan pun tertahan-tahan tapi tak kurus juga - mengharapkan kadar sewa yang mampu membayar balik pinjaman perumahan tu. Iye.... kita orang biasa je bukan buat buat buat humble bajet miskin. Kalau kite banyak duit kite nak beli MPV baru selesa nak sumbat semua bebudak ni balik kampung.


FYI sekarang ni kadar sewa rumah dua tingkat di Seremban 2 dah mencecah RM1,800 sebulan. Phewww... and the price starts from RM600k for bumi lot. Mahal ke? Ya mahal tapi masih murah berbanding Kuala Lumpur/Selangor/Pulau Pinang/Johor. Makanya berebutlah orang luar membeli hartanah di sini. Memang Menteri Besar Negeri Sembilan si Tok Mat kami tu galakkan pun. Kalau tak nak drive boleh je naik bas ke KL setiap pagi, 5.30 pagi dah ada bas. Sama je masa perjalanan yang dikorbankan seperti berulang KL-Shah Alam.


Okay, berbalik kepada tajuk.


Ada satu hari tu setelah aku shortlist beberapa properties kami pun pergi melawat satu kawasan ni. Kami tu aku, anak kecik dan dua anak yang baru dijemput dari sekolah. Kebetulan KAFA dibatalkan.

Nama kawasan tu Tuanku Jaafar Golf and Country Resort di Senawang. Gah kan? Aku pernah sampai ke kem tentera di luar tu je sebelum ni tapi aku tahu the late Yang Di Pertuan Besar (Yamtuan) Negeri Sembilan ada rumah  di sana - sila baca: istana.


Kondominium yang hendak dilelong tu murah, 40k lebih je. Gile tak tertarik? Rasa macam nak beli cash giteww hahaha... berangan betul! Tapi aku dapat rasakan mesti ada sesuatu yang membuatkan harganya sangat murah.
 

Masuk je area tu kami nampak beberapa ekor lembu sedang meragut rumput. Lapang je kat situ macam padang golf tapi rumput dah panjang. Bila nampak club house yang dah buruk sahlah itu Tuanku Jaafar Golf and Country Resort yang sunyi sepi.


At first sight, dalam hati aku berkata ya Allah kasihannya pembeli kondo-kondo ni. Lagi banyak kami lihat terkeluar lagi ayat tu, di mulut pula. Serius kesian. Aku rasa cuma dua unit yang berpenghuni. Mungkin mereka tinggal di rumah sendiri. What to do? Terpaksalah stay di situ juga. Gaji dah banyak potong bayaran bulanan di bank. Itu belum termasuk deposit dan bayaran pelbagai sebelum memula masuk ke rumah. Takkan nak menyewa rumah lain pula kan? Kepada yang tinggal di situ  I can feel you. Ya Rabbi... kesian sungguh!


Kami carilah unit yang hendak dibeli kononnya.


Jumpa tapi beginilah keadaannnya 😢.

***Gambar ada watermak ruggedmom.com sebab asalnya nak pos di sana tapi decided buat blog baru supaya www.ruggedmom.com kekal dengan niche travel***
Not bad design kondo ni.


Saiz rumah ni agak selesa. Pemandangan menarik dengan dilindungi kawasan hijau yang menyejukkan pandangan. Jika semua unit diduduki suasananya mungkin seperti area Taman Melawati tu, sejuk dengan pohon merimbun. Ish bila difikirkan balik beraninya aku masuk ke rumah ni kan, dahlah lama kosong tak berpenghuni. Kawasan tu pun sunyi sepi.


Ada tinggalan katil, tilam serta air-cond. Mungkin juga pernah dijadikan rumah sewa atau asrama pekerja. Mungkin juga sewaktu kelab golf masih beroperasi ramai penghuni di sini. Sayangnya hampir kesemua rumah ni terbiar macam tu je. Aku boleh bayangkan how frustrated the buyers are. Cubalah bayangkan kalau kita dijanjikan bulan dan bintang oleh pemaju tapi akhirnya jadi begini? Tinggi harapan kita untuk settle down atau mendapatkan untung dari pelaburan beratus ribu ringgit tetapi akhirnya jadi begini. Hutang perlu dijelaskan tapi kita terkontang-kanting terpaksa mencari rumah baru.

Unit ini di tingkat satu.


Ada satu unit tu siap ada doa/jampi serapah bergantungan depan pintu. Yang ni aku nak gelak hahahaha.... macam dalam cerita hantu Cina. Siang pun begini di malam hari bagaimanalah agaknya ya. Keluarga yang duduk situ macam manalah mereka memalam eh? Tak dengar apa-apa bunyi ke? Hishh seram pulak. Lebih menyeramkan bila teringat manusia yang menjadi 'hantu'. Eh susah pula hati aku memikirkannya hehehee... Pangkah ! XXX 💀



Apakah masalah sebenar kondominium ini?
Adakah sebab gagal memohon Hakmilik Strata? Lihat di sini untuk mengetahui SENARAI NAMA PEMAJU/PEMILIK TANAH DAN PROJEK YANG GAGAL MEMOHON HAK MILIK STRATA SETAKAT JANUARI 2011.

Selain kondominium empat tingkat ini ada beberapa banglo di sini. Lot yang masih kosong pun ada. Aku rasa harganya tak tinggi sangat. Try lah tanya. Best apa tinggal di tempat ekslusif yang ada beberapa orang manusia je hehehee... carilah tanah lot yang berdekatan rumah berpenghuni. Boleh gak hantar cekodok pepetang 😜



Now can you see why site visit itu penting? Pakar hartanah mencadangkan kita melawat sesuatu hartanah yang kita berkenan tu dalam tiga waktu berbeza. 


1. Pagi biasanya tenang kerana ramai yang keluar bekerja. 

2. Petang mungkin meriah dengan kanak-kanak yang pulang dari sekolah. Kita boleh nampak adakah mereka ni jenis makan air krim pembungkusnya campak di tangga? Itu contoh.

3. Malam barulah kita nampak suasana sebenar. Muat ke parking lot nak terima kereta kita pula nanti? Malam juga barulah kita tahu berapa unit sahaja yang didiami dalam satu satu blok tu. Try lah lalu kat highway Lekas and you can see apartment yang deserted di Pajam tu. Hanya satu kelompok blok sahaja yang ramai penghuni. Kesian juga dengan buyer apartment tu. Maintenance fee quite high kerana building area agak luas tetapi kadar sewaan tak tinggi. Kalau anda ada modal besar boleh saja beli di situ sebab kawasannya tenang dan nyaman. 



Nota:
Bila anda membaca cerita begini janganlah lekas berputus asa. Rumah berlambak dik. Jika hartanah lelong bukan mainan anda cari rumah baru atau subsale. Rumah subsale pun kekadang seperti baru juga sebab belum pernah diduduki.

Adik-adik gegurl, jika boipren anda tetap tidak berminat membeli rumah setelah ditarbiah walaupun dia mampu, anda belilah juga. Pedulikan dia. Nak buat benda baik ni tak payah tunggu boipren ke kawan ke... kita jalan terus. Kita bukan nak share beli dengan dia sebab status dia masih boipren, kita nak dia beli satu kita beli satu, itu je. Dia tak nak tak mengapa. Anda beli, letak nama sendiri, 100% milik kita. Jangan sebab sayang ko masukkan nama dia dalam Sales & Purchase Agreement pula ya walhal dia tak keluar modal pun. Sayang sayang pun kena baling dengan handphone juga. Sebelum sayang boipren tak ingat dunia, sayangilah diri anda dahulu. Boipren yang kabur masa depan boleh diganti dik. 😜

Hidup ni ada pasang surutnya. Berdoa mohon yang terbaik dari Allah tapi bersedialah juga untuk hari yang tidak baik. 

#gittewww
#DoneDakwah


Lepas ni akak nak buat tajuk "Cerita Hartanah | Mengurus Harta GRO" hahhahah.... aku dok cari manalah aku letak gambar bra bermanik tu yang aku jumpa dalam rumah tu 😁😁😁





Wednesday, 31 May 2017

Menu Berbuka Puasa | Resipi Nasi Arab Mudah

<h1>Empat hari berpuasa ni aku lemau je. Bukannya lapar sampai melepek seperti waktu 'mabuk' dulu tapi takde mood nak buat apa-apa. Nak duduk lelama depan laptop pun takde idea. Tambahan pula semua bebudak ni pakat tidur belaka selepas Subuh. Dah dipasak kat telinga suruh buat latihan buku kerja pun buat dek aje. Tak kuasalah mak nak marah pepagi Ramadhan ni.

Semalam scroll facebook beberapa kali sehingga tu ternampak ada kawan update blog dia dengan resipi nasi arab jadi kita pun apa lagi terus bersemangat nak try sebab macam senang jer. Kesemua bahan sedia ada dalam fridge. Yang tiada tu aku abaikan je.. lenkali boleh cuba dengan bahan lengkap. 

Resipi asalnya daripada Desilastati tapi aku ubahsuai dan tambah beberapa bahan walaupun ini first try. Ayam tu aku tambah chilli flakes sebelum dibakar untuk menambah kepedasan. Makan ayam kalau tak pedas haiyaooo... kureng! Cuma berdasarkan firts try ni elok rasanya ayam direbus lebih awal supaya dapat diperap lama sedikit dengan sos.

Ini resipi Nasi Arab Mudah untuk 4 dewasa dan 2 kanak-kanak makan. Portion makanan kami untuk orang Melayu bukan pak Arab ye hehe.. Cawan tu yang dapat free masa beli rice cooker. Bahan-bahannya nampak je banyak tetapi semua tu ada di dapur, baki projek sebelum ini. Rasanya rumah famili memang ada semua bahan asas tu.

Sumber di sini.


Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (tak habis guna pun. Ayam aku dah siap dipotong kecil... anak ramai oih)
3 cawan beras Basmathi
2 biji tomato - buang biji, potong dadu
Daun ketumbar
Cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis - sedikit
Minyak sapi (takde, aku guna butter)
Oregano (ini saja ada. Sepatutnya ada rempah kabsah)
Gajus
Kismis
Saffron (takde so aku gantikan dengan kunyit)
Yogurt (kalau suka)
Sos cili
Sos tiram
Madu
Garam
Gula
Air secukupnya


Bahan kisar:
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia

Cara memasak:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Tumis bahan kisar hngga naik bau. Masukkan cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, tomato, daun ketumbar, oregano.
3. Masukkan ayam, gaulkannya dan biarkan sebentar. Masukkan air hingga tenggelam. Masakkan ayam hingga empuk. Tambahkan garam.
4. Setelah ayam masak keluarkan dan toskan airnya. 
5. Bahan-bahan yang tinggal tu kita tapis dan kisar untuk dimasukkan dalam beras yang kita tanak.
6. Lumurkan ayam dengan sos cili, sos tiram, madu, yogurt, chilli flakes, garam. Perap setengah jam dan bakar dalam oven dalam 20 minit supaya garing sikit bahagian luarnya. Kalau suka jenis lembap, sapukan dengan nombor 6 di atasnya sebelum dibakar.

Cara memasak nasi:
Beras Basmathi memerlukan air yang lebih. Jadi setiap satu cawan beras kena masukkan 1 1/2 - 2 cawan air. Gunakan air rebusan ayam tadi dan tambah nombor 6, kunyit. Masukkan sedikit gajus dan kismis. Ai terus masak dalam rice cooker.

Bahan untuk salad:
Timun (aku guna timun Jepun) - dipotong dadu
Bawang besar - dan dipotong dadu
Lobak Merah - dipotong dadu
1 sdk cuka
Garam Dan Gula

Gaulkan je kesemuanya.


Bahan untuk sos:Daun ketumbar/pudina
2 biji tomato
5 biji cili hijau
Sebiji lemon - perah airnya
Garam, gula
Sedikit air

Blend je kesemuanya.

Dah siap... Senangkan?




Monday, 1 May 2017

Cerita Hartanah | Kalau Bukan Rezeki Kita...

Cerita Hartanah | Kalau Bukan Rezeki Kita... | Adik aku sekarang sibuk mencari rumah untuk dibeli. Kawasan pilihan ialah di Rawang kerana berdekatan tempat kerja.

Aku happy kerana dia 'menuju ke jalan yang benar' walaupun ada sedikit terkilan kerana lambat bertindak. Aku dah bercerita fasal rumah ni sejak membeli rumah pertama. Mungkin masa tu dia remaja lagi... tapi 10 tahun lalu dia dah bekerja, sepatutnya dah mula menyimpan. Dalam dunia fantasi dengan girlfriend kot?

Dia banyak minta pendapat dan tips dari aku jadi aku pun nasihatkanlah setakat termampu. Kita pun bukan pandai sangat. Dah suruh dia semak rekod CCRIS di Bank Negara, semua cantik. Dah suruh survey loan eligibility, dah buat, boleh pinjam lebih RM100,000 tapi aku cadangkan rumah pertama ni beli je rumah berharga dibawah RM100k supaya dia dapat menyelesaikan housing loan by age 55. Bila tamat bekerja pinjaman perumahan di mana rumah tersebut menjadi liabiliti (kita tinggal di situ) wajib tamat juga. Keluarga kecil tinggallah di rumah sederhana sahaja buat permulaan, yang penting selamat di situ.

Aku minta dia cari rumah landed subsale. Banyak. Gigih dia mencari tuan tanah sejak bulan lalu di pejabat tanah. Aku pun ada jugalah bertanya dengan kawan-kawan yang menjadi ejen hartanah tetapi mereka tak jual rumah yang berharga dibawah 100k.

Kalau ada yang tak tahu lagi, kawasan Rawang digosipkan akan menjadi bandar lapangan terbang seperti Subang suatu waktu dahulu. Property boom dulu tu... ramai property investor membeli hartanah di sana. Malangnya new airport were built at Sepang maka punahlah harapan. Banyak sangat rumah yang tidak dihuni, banyak juga yang dilelong. Flat lelong boleh dapat dibawah 10 ribu RM je. Kalaulah dekat kan...

Ada kawan dia nak jual rumah setingkat hanya RM80k bulan Ogos nanti sebab menanti rumah baru mereka siap. Aku pun suruh adik pujuk kawan dia tu jual sekarang dengan alasan proses jual beli pun akan mengambil masa paling cepat enam bulan. Sementara tu duduklah dulu tapi tuan rumah tak bersetuju sebab dia kata rumah baru dia tu lambat lagi nak siap. Sebenarnya aku bimbang dia berubah hati. Rumah lain semua dah capai rm200k... kot kotlah bila tiba bulan Ogos nanti dia nak jual harga lain pulak kan. Okay, pangkah yang ini. 

Kebanyakan rumah setingkat dijual dengan harga pasaran iaitu +-RM200k . Ada satu rumah corner lot ni memula adik aku tak cari tuannya kerana beranggapan kalau dah rumah tengah pun 200k rumah tepi apatah lagi. Cuma dua minggu lalu dia try luck lah. Owh.. owner beralamat di Seremban.

Last Friday aku pun ajaklah dia ke alamat Seremban tu dalam hujan lebat. Orang lain yang nak beli aku pula yang over exited heheh... kita happy dapat menyumbang idea dan tenaga untuk dia gituh.

Selepas intro serba sedikit, mak si owner ni cakap rumah tu telah dijual kepada seorang Cina dengan harga..... 😢😢😢 SERATUS RIBU SAHAJA! Kau rase?? Frust menonggeng huhuuu... Baru sebulan lalu mereka sign SnP. Frust frust frust sangat. Adik aku kata kawasan rumah tu agak luas dan depan lapang tak menghadap rumah orang. Aku beritahu owner if dia tak boleh proceed dengan proses jual beli tu kindly call me back. Tak putus harapan gitu.

Itulah kan, jangan assume. Pre-assumption and pre-judgement sangat tak bagus. 

Takpelah dik, cari lagi. Hopefully dapatlah beli sebelum kahwin nanti. Best oi lepas kahwin terus duduk rumah sendiri.




Sunday, 9 April 2017

Tips hartanah 13 | Jangan Ghairah Membida Rumah Lelong

Tips hartanah 13 | Jangan Ghairah Membida Rumah Lelong | Aku nak cerita pengalaman di lelongan hartanah bulan Oktober lepas. Bercerita bab property memang aku minat tak kira masa walaupun poket kosong. Kalau diajak bersembang tentang emas yang tergantung di leher sebesar rantai kapal tu aku adalah orang yang membosankan. Cerita pinggan mangkuk pun aku tak minat. Nak letak kat mana entah, takde space dah kat rumah aku ni. Rumah kita kecik je uols.

Aku excited ke property auction sebab dah laaamaaa sangat tak join. The last one was in 2008, dah jual balik pun rumah tu. Masa aku ke Kuching aku wakilkan my husband to bid untuk satu tanah kosong atas bukit tapi tak berjaya, bulan September aku dah siapkan bank draf untuk membida satu apartment tetapi sibuk pula bermalam di hospital sebab anak bongsu aku kena buat minor surgery. Kelam kabut sangat masa tu.

So in October aku sangat teruja ke property auction yang diadakan di Seremban. Hanya tujuh buah hartanah dilelong yang hampir kesemuanya flat dan apartment. Flat yang aku minat tu adalah yang pertama dilelong. Ya Allah punyalah ramai bidder... dekat 20 orang kot. Rumah tu cantik lagi dan my boboiboy takdelah kata berhantu macam rumah yang satu tu.

Oleh sebab ia hot property maka si auctioneer start lelongan dengan harga RM45,000 walaupun reserve price RM38k. Perghhh... panas ok! Tak sompek den nak naikkan nombor sendiri. Akhirnya terjual pada harga 35 ribu lebih tinggi !

Apa sebenarnya yang nak aku sampaikan?

Lately banyak seminar atau kempen yang menggalakkan orang membeli rumah diawal usia pekerjaan. Target si penganjur mahukan orang muda memilki kediaman sebelum membina liabiliti dengan hutang kereta kerana harga rumah hampir mustahil akan turun. Lagi lama ditunggu lagi mampu tengok je nanti. Tak tahulah pula aku kalau mereka ada matlamat lain. Toksah ikut sangat cakap profesor tu lah eh, ala.. profesor yang kata lagi dua tahun harga rumah akan turun. Jangan mimpi! Melainkan kawasan tu bermasalah. Situasi di Malaysia agak berlainan. Developer pun sebelum decide untuk menurunkan harga rumah dia akan buat promosi seperti bagi perabot percumalah, legal fees dibayarlah.. dan yang sewaktu dengannya. Takdo pasallah nak rugi wehh.

Tapi... aku rasa apa yang professor tu maksudkan ialah nilai hartanah bukannya harga hartanah. Ada beza tu. Nilai sebenar dibuat berdasarkan beberapa fakta dan calculation manakala harga rumah baru ditetapkan oleh pemaju. Aku agak pemaju meletakkan harga rumah dengan projected value 10 tahun ke hadapan. Harga rumah second hand pula ditetapkan oleh penjual. Letaklah harga sesedap rasa (eh! haha..). Lagi hot tempat tu lagi senang dijual, mahal pun orang beli.

Satu lagi masalah di Malaysia ni, kita membeli rumah tak kira harga. Asal dibuka saja taman perumahan baru mesti habis. Kiasu sangat. Di barat mereka mempraktikkan apa yang professor tu cakap. Maknanya di sini, tidak semua teori terpakai untuk semua negara dalam semua keadaan.

Berbalik kepada kisah seminar hartanah, seminar tu bagus tetapi baca juga buku-buku dan berkawan dengan pelabur hartanah online atau offline. Dapatkan ilmu. Jangan bersembang dengan orang yang tak suka beli rumah, takkan ada perbincangan positif. Nanti dia 'tarik' sampai terbeli rim kereta atau masuk skim cepat kaya. Even orang yang mengajar tentang financial pun akan sedikit bias jika dia mempunyai pengalaman pahit membeli hartanah atau tidak berminat dalam hartanah.

Dalam lelongan tersebut aku dapat rasakan ada pemain-pemain baru yang belum ada pengalaman. Bukan nak kata aku pandai tapi aku terdengar perbualan mereka semasa breakfast. Macam pakai hearing aid pulak aku ni huhuu..

Selepas harga naik kepada RM50k hanya beberapa orang sahaja yang meneruskan bidding. Aku senyap terus hahah.. tak dapek nak menyampuk lansung. Aku tak berani, bimbang loan tak lepas atau kena top-up banyak sangat. Aku cuma layak 70% loan sahaja.

Selepas flat 3 bilik di kawasan yang bagus tersebut berjaya dijual, aku tanya bidder sebelah, berapa value flat tu? Dia kata 50k saja. Aku agak boleh sampai 60k. Aku tengok ramai orang jual dalam range 60-68k.

Apa masalahnya dengan harga tu?

Okay, orang yang dah biasa dengan pembelian rumah bolehlah betulkan mana-mana yang kurang tepat dalam penjelasan aku ni. Begini..

Harga jualan katalah (A) : 75,000
Value sebenar (B) : 60,000
Perbezaan A-B : 15,000

Bank X akan bagi pembiayaan perumahan 90% daripada RM60,000 = RM54,000.
Deposit asal 10% semasa lelongan (C) = RM3,800
Tambahan deposit harga terakhir (D) : RM3,700
Jadi C + D = RM7,500 (dibayar pada hari lelongan)

Jumlah wang yang kita perlu keluarkan : RM75,000-RM54,000 = RM21,000

Belum termasuk : valuation report, legal fees lebih kurang RM3k dan bil-bil tertunggak yang tidak dibayar oleh pihak bank. Bukan semua fees and bills assignee bank bayarkan ya.

Okay, anggap sajalah kita kena siapkan RM25,000. Banyak juga tu. Rumah tu sink dan shower dah lesap, wiring tak pasti, taik burung penuh di balkoni- itu setakat yang aku nampak. Kena keluarkan modal 1-2 ribu hengget lagi, at least.

Nampak dah apa yang nak aku sampaikan? Sini Seghomban encik bukannya Kolumpo yang harga flat low cost pun boleh naik sampai 180 ribu ringgit. Seremban tak sama dengan Kuala Lumpur. Aku rasa something is not right dengan property value di Seremban ni... rumah-rumah yang baru naik harga boleh tahan mahal (bagai cubaan untuk bersaing harga properties di KL/Selangor) tetapi harga rumah second hand nilainya tak setinggi mana walaupun harga jualan balik setaraf dengan hartanah baru. Yang turun nilai pun ada. Sungguh.

Contoh:

1) Kawan aku beli kedai pejabat lima tahun lepas. Bila nak refinance valuer kata nilainya sama. Aptb.

2) Ada seorang lagi nak menjual sebuah rumah dua tingkat yang dibeli tiga tahun lepas tapi nilainya turun RM5 ribu. So how?

3) Sebuah flat lama nilainya cuma naik RM10k selepas lebih daripada 15 tahun walaupun telah dipasang tiles, dapur dipindahkan dan ada kitchen cabinet. Si valuer sambil gelak gelak kata, kalau renovate pun sampai ke mana? (walaupun landed properties di kawasan yang sama harganya naik mencanak). Alahai... flat kat KL/Selangor nun jual togel pun boleh untung.

4) Dulu ada seorang lagi kawan nak menjual banglo dia lengkap berperabot di sebuah perumahan agak mewah. Harga beli RM400k dan dia nak jual RM1.2 mil. Aku kata boleh dijual 700 ribu rm jer... dia tak percaya. Aku rasa tak logik harga yang dia nak tu tapi dia beralasan ada sebuah banglo yang dah terjual dengan harga RM1.2 mil, orang seberang tambak pembelinya.

Aku tahu serba sedikit tentang property investment tetapi aku tak beli rumah memahal sebab diluar kemampuan. Mungkin atas sebab itu nasihat aku ni tak berapa laku. Sekolah pun tak tinggi. Seriously aku tak pernah dengar orang menjual rumah dengan harga jutaan di kawasan tersebut (that was about 8 years ago). Last aku dengar the transaction done at RM700k ++. See? Pandai tak aku predict? Ehem.

Orang yang membeli dengan harga jutaan tu mungkin kerana:
a) tidak memeriksa harga pasaran dan nilai sebenar
b) dengan hanya sekitar SGD450 ribu dia dah dapat banglo ooiii... berbaloi sangat! Untung banyak dah tu.

5) Di lokasi yang sama seorang lagi kawan telah menjual rumah banglonya dengan profit RM20k sahaja. Aku rajin mengusik, orang jual flat pun dapek 70k.. Diamlah!, katanya... hahahahah..



Walaupun mu tak minat duduk di kawasan berkepadatan tinggi seperti gambar di atas, ramai lagi yang berminat kerana berada di tengah bandar. So? Kalau nak invest sesuai sangatlah ni.

Sebelum membida hartanah di Seremban dan yang sewaktu dengannya silalah semak dahulu harga pasaran dan harga yang diletakkan valuer. My concern is golongan yang biasa biasa. Golongan yang bergaji 3 4 5 6 7 8 ribu sebulan dan yang wang simpanannya berkepuk botingkek-tingkek tak menjadi kudis pun, mereka mampu membayar. They have the purchasing power. Tetapkan harga tertinggi yang kita mampu bayar, tak perlu kecewa dengan kegagalan memiliki kali ini. Jangan kecewa sangat, masanya akan sampai jua. Lagi satu pesan aku, jangan terpedaya dengan cakap-cakap manis auctioneer atau 'ulat' yang nak melariskan barang. Auctioneer kerjanya memang menjual barang. Diorang kalau mengayat pembida ... perghhh...

Maknanya disini, setkan harga siling yang kita mampu and if the bidding price naik terlalu tinggi lupakan saja. Macam contoh tadi tu, lebih baik beli sub sales sebab kebanyakan orang jual dalam range 60-69k sahaja.

Aku hanya berkongsi pengalaman yang sedikit dan tolong JANGAN TAKUT membeli rumah kerana memiliki rumah adalah salah satu cara untuk kita keluar daripada kemiskinan. Biarlah kecil pun asalkan rumah sendiri. Ia akan inspire anak kita untuk memiliki rumah yang lebih selesa. Biarlah kita menjadi pencetus untuk mereka mempunyai impian yang lebih besar. Orang Cina yang datang dari tanah besar dulu jadi pelombong aje sebelum memiliki lombong. Datang pun naik kapal wap sampai hitam muka hangit ketiak tapi balik dengan kapal sendiri, seperti Tan Sri Lim Goh Tong.

Takkanlah kita yang makan minum kencing berak bersekolah bagai di bumi bertuah ni tak ada lansung harta sebagai tempat berteduh anak isteri? Usahakanlah walaupun sekadar rumah kecil. Kami pompuan ni bersyukur sangat tau kalau suami tinggalkan rumah, takdelah bimbang merempat bawah jambatan bila laki mati nanti.

Untuk kisah dan Tips Hartanah yang lain sila gunakan butang search ya. Terima kasih.


***********************Ini cerita lain **************************

**Ada sebuah flat lama di Seremban yang aku berkenan. Aku rasa harganya berpatutan dengan saiz, renovation, fixtures and fittings yang datang bersama. Malangnya bank's valuer 1 cuma menilainya setakat RM35k manakala valuer 2 menilainya dengan maksima RM45k, itupun untuk renovated lower level.

Alasan valuer:
1) Ianya rumah pangsa. Walaupun telah diubahsuai, ianya takkan membesar sebagai johan.
2) Tiada lif

Puas aku cakap kat bank officer tu cannot be.. it's renovated, kitchen pun dah dipindahkan, kitchen cabinet pun ada bla bla... properties di situ pun dah naik harga... bla bla.. Taklah aku menyangka nilainya diletakkan terlalu rendah walaupun berusia belasan tahun dan berdekatan highway. Ohmaiii... kalau loan lulus pun kena keluarkan RM30k dari poket sendiri.


**Semalam aku attended property auction pagi petang, tapau dua terus. Aku tak sempat check value sebab lambat dapat info tentang lelongan tu tapi berharap not too low sebab apartment yang under constructions di sebelahnya dijual RM168k per unit, the smallest one at lower level. Kalau loan tak lulus mau meraung den. (Update: memang value both properties rendah pun...sobs sobs...padan muka)