Wednesday, 5 April 2017

Tips Hartanah 12 - Haunted House

Blog post ini telah disiarkan pada bulan Oktober 2015 di www.ruggedmom.com setelah sekian lama bercuti dari mencari rumah. Edited and repost here for reference.

Tips Hartanah 12 - Haunted House | Hahahah... tajuk best ni weh. I can't stop writing about something that I loved, property. And, since I'm a cheapskate I always hunt for a cheap house which may be inhabited by...ghost! hahaha...

Selepas pembentangan bajet hari tu adalah seorang professor ni kata harga rumah akan turun dua tahun lagi. Sebenarnya tahun-tahun sebelum ni pun begitulah ceritanya tapi hang rasa harga rumah pernah turun ka? Eh ada... market value of property di Negeri Sembilan ni tapi harga jualan meletup letup juga. Selain daripada itu rumah yang retak dan di kawasan yang sering dilanda banjir selalunya tak boleh naik tinggi. Pada pendapat aku pandangan dia mungkin betul bagi rumah baru yang kita beli daripada developer tapi selalunya developer tak turunkan harga, mereka cuma bagi free perabot ke.. free tv brand cikai ke... gitulah. Rumah second hand tetap bernilai tinggi. Flat kos rendah pun dan seratus ribu lebih oooiii beli dari tangan orang. Harga buka mulut di lelongan awam pun dah 100 ribu ringgit! fuhhh...

Bulan Oktober 2016 aku membuat site visit beberapa buah rumah yang aku berminat. Tak semestinya dibeli. Minat BMW takkan nak beli jugak kalau tak mampu kan? Gilo apo? Aku pergi dengan my boboiboy yang berusia dua tahun lapan bulan. Dia tu mengekor je ke mana aku pergi sebab aku menjaganya secara ekslusif dari lahir so the bonding tu... kira BFF lah. Kesian dia kena turun naik tangga tingkat dua tingkat tiga. 


Inilah flat yang aku cari tu, nauzubillah buruk... tapi ada juga orang yang tinggal di situ. Tiada pilihan lain kot. Tidaklah aku menyangka keadaannya sebegini rupa dengan batang paip yang mereput dan tercabut, dengan 'sayur-sayuran' yang hidup subur. I wonder how it looks like at night hew... boleh buat filem seram. Ada gambar edited version yang dibuat untuk jualan. So unethical.

Ada beberapa keluarga menetap di flat buruk tersebut. Sebab itulah aku selalu berpendapat kita dizalimi dengan segala peningkatan kos hidup yang menyeksa golongan seperti mereka. Ada beraskah di rumah mereka?

Semasa mencari flat di atas aku singgah bertanya arah dengan seseorang yang tengah monitor renovation rumah yang baru dibeli. Sebelah rumah dia berpenghuni dan yang corner di selekoh tinggal rangka.

Inilah rumahnya.

Aku park kereta depan rumah yang tinggal rangka tu. Ai tak kisah, kalau rangka ni dijual timbang kati ai okay je. Macam rangka ayam yang dijual di pasar malam tu, walaupun cuma rangka sedap jugak menggigit tepungnya tu kan? hahah... 

Bertentangan dengan rumah tu ada sepohon kayu besar. Sekali pandang macam seram jugalah tapi aku diamkan aje sebab menarik juga, redup. Aku kan suka kehijauan. Di sebelah pokok tu ada rumah teres 3 pintu. Hanya yang hujung sana berpenghuni, yang lagi dua dah teruk jugak keadaannya.

Anak aku pandang ke rumah lalu berkata, hantu! Aik, siang kot?

Mana ada hantu dik.

Tu hantu (sambil memuncungkan mulut)

Kat mana? (sambil aku memerhatikan mata dia)

Mata dia bergerak dari tengah rumah ke kanan. Dua kali. Aku jadi tak sedap hati lalu mula menggerakkan kereta. 

Semasa nak berlalu tu, bila rumah berada di sebelah kiri, adik cakap... tu tangan dia!

Ah sudah! Pangkah terus rumah tu hahah.... 


Aku terpaksa percaya dengan cakap budak hingusan sebab masa kami berhenti di flat yang nauzubillah buruk tu (boleh buat scary movie dowh) dia tak cakap apa-apa pun sama ada takut atau hantu. Lawatan ke sebuah rumah kosong selepasnya pun begitu. Hanya rumah yang itu.

Mujur aku bawa si boboiboy, kalau tak mesti aku gigih mencari tuan rumah yang tinggal rangka tu. Jika benar seperti katanya maka aku yakin dua tuan rumah di depan tu pun meninggalkan rumah atas sebab yang sama. 

Kalau anak aku nampak pokok besar tu adakah dia akan berkata, banyaknya hantu mama....! hew hew






Tuesday, 4 April 2017

Tips Hartanah 11 - Pinjaman bank, MRTT dan lain-lain

Ada tambahan dari artikel asal.

Tips Hartanah 11 - Bank loan dan lain-lain | wahhh.... aku lupalah ada satu lagi dalam draft yang tak siap. Very very sorry...........

It's best kalau kita boleh check dengan bank our eligibility terutama kalau nak beli rumah lelong because bank yang auction property hanya bagi 90-120 days to settle the payment. Check dulu iklan lelong tu. Kalau nak agak-agak berapa u kena bayar instalment pun boleh jugak kat loan calculator. Google je yeop.

Interest rate dan jumlah minima pinjaman perumahan yang bank kenakan berbeza-beza. CIMB mensyaratkan RM35,000 jumlah minima pinjaman, Bank Rakyat RM45,000 dan Bank Simpanan Nasional TIADA syarat minima. Ini maklumat setakat hampir dua tahun lalu. Maybank akan bagi loan sekadar 50 peratus daripada purata pendapatan jika pendapatan anda tidak tetap, contohmya daripada komisyen jualan.

Kebanyakan bank juga memberikan pinjaman sehingga 90 peratus sahaja daripada harga rumah untuk rumah pertama dan kedua, dan sehingga 70 peratus untuk rumah ketiga. Kalau salah tolong betulkan ya. Jika harga jualan rumah tersebut RM100 ribu tetapi nilai pasaran (Market Value) hanya RM80 ribu, pihak bank akan meluluskan pinjaman kepada yang layak hanya 90 peratus daripada RM80,000. So kena bayarlah baki tu? - hang tanya. Ofkos dik. Juallah Duck scarfs hang tu.

Bank loan datang sekali dengan Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT/MRTA). Kita boleh bayar cash yang ini (lebih baik) atau masukkan sekali dalam loan - yang dah tentu kena interest. Dulu-dulu rumah yang berharga lebih daripada 100k ringgit tak diwajibkan ambil MRTT/MRTA ni but now semua dah wajib maybe sebab harga rumah pun makin tinggi dan mungkin juga ada masalah lain. Ada jugak aku dengar bank accept our family takaful as mrtt, mestilah terms and conditions apply. Lagi lambat beli rumah lagi banyak kita kena bayar nanti. Seperti juga pelan takaful/insurans lain umur, jenis pekerjaan, gaya hidup dan sebagainya akan menentukan kadar bayaran. MRTT/MRTA memelihara hak bank dan pembeli. Jika berlaku kematian keatas orang yang berhutang, maka waris tidak lagi perlu membayar kerana pihak takaful akan menjelaskan hutang rumah tersebut TETAPI jika pinjaman tersebut menggunakan dua nama, peminjam yang masih hidup perlu menjelaskan bahagiannya. Kuranglah bayaran bulanan tu. SnP tu masukkanlah nama isteri sekali, housing loan tu abang seorang sajalah yang pinjam ye? Gitu. Masa depan yang baik untuk anak isteri mestilah dirancang. Menjadi atau tidak itu semua urusan tuhan.

Satu statement yang WIN di badan sebuah van. Van lama seorang peniaga berjaya.

Loan tenure.......... yang aku perhatikan kalau non-bumi loan depa selalunya 15-20 years sahaja unless depa memang golongan yang tak mampu. Weiiii.......... tak mampu tak mampu pun tukang kebun India kat sekolah aku dulu ada dua buah rumah tau, ko ado? Gaji dia selepas berpuluh tahun kerja alahai sikitnya, potong duit rumah yang first (dapat la cover sikit dengan duit sewa), bayar sewa rumah yang dia duduk, makan, sekolah anak, insurance........ tapi dia tak hisap rokok dan tak berbini lebih (sedar diri). Yang pasti dia rajin ambil upah cat rumah, potong rumput..... to make ends meet. Aku pernah pergi rumah dia, ada satu bilik khas untuk sembahyang dan bersih ya amat rumah dia.

Ada orang bagi nasihat kalau untuk rumah sendiri yang kita nak duduk jangan buat pinjaman perumahan lama sangat, bila kita pencen hutang rumah wajib pencen jugak atau dah pencen awal. Rumah tu takde value kepada orang lain, jadi liability pulak kalau kena bayar masa pendapatan dah putus atau duit pencen tinggal separuh. Kalau rumah yang kita buat investment okay je......... tapi bayar cepat lagi bagus. I'm just sharing the info, aku pun sangat tak bagus fasal financial management sendiri. Dah defisit dah ni hahah...

When we bought our first house yang aku ingat nak senang dapat loan aje sebab gaji kecik masa tu. Ada la kawan kat UMBC -then Sime Bank then RHB- so dapat 80% loan. Aku dah cerita dah kot. Menggagau cari duit. Tu yang sentimental sangat rumah ni. 20% from 65k that's a lot man masa tu (dan kini juga). Tak termasuk lagi duit lawyer, valuation report, masukkan api air lagi tu. Lawyer bank tu pulak bila bank bertukar nama ke Sime Bank dia charge kita orang apa ntah, alasannya sebab bank bertukar nama. Boleh ke camtu? Masa tu aku budak kecik lagi..... 22 tahun aku terpaksa terima tapi sampai sekarang aku masih tak percaya. Bukan aku yang suruh dia tukar nama kenapa aku pulak yang kena bayar? Si penjual tu pulak bila proses jual-beli lama sangat dia hire lawyer lain untuk apa ekk?........ chase lawyer aku/aku/bank aku kot yang pada akhirnya kami kena bayar lagi 800 pulak. Hmmmm.... sejarah pahit tapi satu pengalaman yang baik. Confirm takde salah kat side kami dua orang.

Proses keseluruhan jual-beli rumah kat Malaysia ni agak (atau sangat?) lambat tak kiralah beli lelong ke sub-sale kena mau setahun jugak baru settle keseluruhan proses. Paling cepat ENAM bulan. Kekadang lawyer sini kata docs A tak perlu tapi lawyer di sebelah sana kata perlu in order to proceed to next step. Mangsanya? Sila jawab sendiri. Tak tahulah tang mana yang jadi lambatnya, lawyer punya part ke bank ke pejabat tanah ke.......... but i think nowadays ada improvement di Pejabat Tanah ndak-ndak dah nak pilihanraya nih. Cuba belek The Sun 5 April "Land offices told to clear backlog by end June". Apakah yang tersirat?

Ada satu kes tu "Deed of Assignment " aku hilang. Aku mana reti hal-hal legal nih cuma bila aku follow-up sebab lama tak dapat surat-menyurat dari lawyer baru tahu duduk perkara. Oh ya, kita client tak boleh berurusan dengan lawyer bank ye adik abang........... itu urusan lawyer to lawyer walaupun poket ko yang kontang bayar lawyer. Disebabkan aku dan lawyer bank aku seperti berada kat dead end tak boleh proceed so this sweet lady in the legal office bagilah aku contact number person-in-charge bank yang buat auction tu (siap dibagi tau jangan disclose dia yang pecah lobang). Si bank's officer tu kata dulu orang lain in-charge, dia tak tahu kat mana document yang dah aku sign tu. I gave her time untuk uruskan hal-hal tu but after a reasonable time frame yang aku dah bagi dia masih bagi alasan 'dulu orang lain in-charge' berasaplah telinga aku ni. Oh yes, aku hot temper tapi aku masih berbudi bahasa cuma suara aku menggigil je heheheh.........menggigil menahan amarah. Lebih baik aku letak telefon. Dah staf tu macam takde effort nak selesaikan kes aku yang dah setahun aku pun tulislah email ke bank tu. I wrote twice actually. The 1st one hantar thru website depa....... senyap je. Aku pun takde copy nak refer bcoz takde button print lepas submit. 2nd one i used my personal address. Ishhhh........ takdenya aku nak terpekik-terlolong dengan huruf besar ....... takdenya aku maki hamun......... kita orang Melayu dik, berbanggalah. Hah gitu.

Aku cuma tanya kat orang di sana tu, "ada dokumen yang hilangkah? Nak suruh saya cari sendiri di pejabat anda?". Wahhh......... 4hb email 6hb dah balas, superb! Hah ko, apa yang susahnya? alasan je lebih. Kat surat balasan tu jugak depa bagi tau lawyer aku tak hantar lagi accountt statement untuk maintenance and assessment fee from developer walaupun dah 3 kali request. Lawyer aku pun sama hampeh.

So, nak beli rumah tak? Boli jang....... beli rumah salah satu cara untuk mengeluarkan kita dari kemiskinan. Biar susah dulu, biar pening kepala dulu dapat surat tuntutan cukai dari majlis perbandaran, biar tergagau-gagau dulu cari duit bayar hutang rumah asalkan ada tempat berlindung. Kecik pun tak apa, itu rumah kita. Bila suami mati takdelah anak bini berpindah ke bawah jambatan. Takdelah merempat menumpang di pusat maksiat. Faham?? Rumah tu solid nama kita bila dah habis bayar. 

Zaman dah berubah. Sekarang ni orang miskin pun kena GST. Jangan harapkan pada anak untuk menanggung kita nanti sebab kos hidup makin tinggi... start up salary tak naik banyak... hantaran kahwin pun belas-belas ribu (susah pulak hati bila ramai anak lelaki nih), lagipun............ hang bagi duit belanja kat mak ayah tak sekarang ni?? Kalau tak, jangan berangan yang bukan-bukan. Buka pintu rezeki dulu, minta mereka doakan kita. Bersedekah semasa susah lebih dipandang mulia oleh Allah.

Tips sedekah yang mudah:
1) Senyum dan bina silaturrahim
2) Buang halangan di tengah jalan
3) Kalau nampak melintas longkang sebagai jalan short cut, letak papan sebagai jambatan kecil.
4) Bila isi minyak kereta tu jangan terus pam semua, pandang sekeliling. Manalah tahu kita boleh isikan minyak motor sesiapa. 
5) Bayarkan sesiap makanan di restoran. Macam pre paid telefon tu. Kalau ada yang memerlukan dia boleh terus makan. Ada sesetangh restoran memang ada program begini.
6) Isi duit lebih dalam mesin air RO tu.
7) Sesekali ajak anak kawan-kawan kita makan tengahari ke minum petang ke. Bukannya susah, uli je setengah kilo tepung berpuluh donut comel boleh dapat.
8) Bila pihak sekolah minta derma kertas A4 satu rim, bagi dua rim. JANGAN kerek sangat nak report ke PPD lah, Kementerian Pendidikan lah. Beli rokok tiga belas ringgit sekotak boleh pulak.

Banyak lagi sebenarnya. Kita sama-sama observe dan belajar.


Nota:
Dengarnya hampir pasti lapangan terbang Sg Besi akan berpindah ke Labu, NS. Hah, apo lagi.... pergilah ushar tempat tu. Banyak rumah kosong di Gadong tu.

Tuesday, 28 March 2017

Tips Hartanah 10 | Jangan Jatuh Cinta Dengan Rumah Pelaburan

Tips Hartanah 9 - Jangan Jatuh Cinta Dengan Rumah Pelaburan | If u buy property(s) for investment jaaaaangannnn la jatuh cinta sampai sayang nak jual. Jangan jadi macam aku.

Ada sekali tu aku rasa terbeban nak membayar bank loan. Ye la, sewakan rumah tapi tak untung-defisit. Kawasan tu lambat sangat meletup. Inilah bahananya beli rumah belum naik tiang dan tak melawat kawasan pulak tu. Dalam brochure gambar KLIA bukan main dekat lagi dengan projek tu padahalnya……………

Lepas fikir punya fikir aku pun iklankan ‘untuk dijual’. Kebetulan pulak aku kat NSTP masa tu. Time aku jauh kat Seremban ni rasa dah bosan, jual ajelah. Bila datang dedekat rasa sayang pulak sebab sekolah semua dah siap, sekolah agama rendah pun ada, universiti pun ada, stesen minyak ada, highway ada, masjid kemain makmur lagi… Nak jual pun harga tak tinggi mana.

Akhirnya tak jadi jual walaupun masih tak untung. Bilalah value rumah tu nak naik…..merangkak-rangkak. Sabar yo lah jang. Sabar membayar hutang…hiks. 
(**update: Sewa telah dinaikkan sejak setahun lalu. Aku je yang sewakan murah padahal orang lain dah lama naikkan sewa huhuu... sungguh tak bijak.)

If anyone interested in your property and he is willing to pay at your price tag, let it go! Berlambak lagi rumah kat Malaysia ni.

Setakat ni aku belum pernah menjual harta. Aku jual kereta yang dulu pun sebab dah beberapa kali kena langgar. Rumah yang aku duduk sekarang ni walaupun kecik tapi dibeli dengan susah payah, ada sentimental value oooo. Kalau aku berpindah sekalipun mungkin aku sewakan saja rumah ni mahal sikit daripada market rate. Why? 

Privacy wehhhh….I will not just rent out the house but selling the privacy also. Nak seksi meksi dalam rumah pun orang tak tahu (sebab takde rumah berhadapan) siap pokok buah-buahan lagi, serai, pandan, ciku, durian, nangka, cempedak, limau purut dan lain lain semua ada. Good neighbourhood pun iye jugak.

Saturday, 25 March 2017

Movie Review | J Revolusi

<h1>Filem aksi yang bagus terbitan syarikat Malaysia tak banyak. Sebagai peminat filem bergenre begini aku memang teruja mahu menonton tetapi aku mahukan review yang bagus, yang balance, supaya setiap ringgit yang dikeluarkan berbaloi. Zaman GST ni oih.

Bila ramai yang kata filem ni bagus siap bagi rating 4.5, maka kami berempat beranak pun pergilah menonton di GSC. GSC murah sikit daripada TGV. Jujur sangatlah aku ni pun... mengaku anak bongsu berumur emat tahun, kan dah kena bayar 😅

J Revolusi ialah sebuah filem aksi Malaysia 2017 terbitan bersama Grand Brilliance dan Infinitus Productions arahan Zulkarnain Azhar. Filem ini dibintangi oleh Zul Ariffin, Iedil Putra, Nur Fazura, Izara Aishah dan Farid Kamil. Filem yang menelan belanja RM2.7 juta ini mula ditayangkan di pawagam pada 2 Mac 2017.

Treler rasmi filem ini telah dimuat naik di akaun YouTube rasmi Grand Brilliance pada 22 Januari 2017. Sebuah aplikasi permainan mudah alih berdasarkan daripada filem ini, telah dilancarkan pada 17 Januari 2017. (wikipedia). Advance team ni siap create games.


Sinopsis J Revolusi
Mengisahkan tentang Jay Zulkarnain yang merupakan seorang ketua pegawai Unit Tindakan Khas (UTK). Pasukannya begitu digeruni penjenayah kerana kepakaran mereka berdepan musuh. Konflik bermula apabila kakak Jay, Dian (Nur Fazura) yang juga seorang ejen ditangkap oleh pengganas misteri. Dalam misi menyelamat kakaknya itu, Jay terperangkap dan dituduh membunuh seorang rakan setugasnya. Tercetuslah pelbagai konflik dan insiden mengejutkan yang menghantui Jay.

Image result for j revolusi

Image result for j revolusi

Image result for j revolusi

Komen aku:
1. Jalan cerita ini memang best. Selepas Polis Evo, inilah filem aksi berbahasa Melayu yang aku suka.

2. Pemilihan pelakon yang sesuai. Ketinggian dan bentuk badan bersesuaian dengan watak. Nampak produksi ini sangat teliti dalam pemilihan pelakon. Lakonan Zul Arifin sebagai pemegang watak utama mengagumkan. Nasib baik ai dah kahwin, kalau tidak... samalah angau macam orang lain hahah.. Fazura gorgeous as always. Lakonannya selalu hebat. Izara Aishah pun bagus juga cuma ada masalah sebutan (mengeluarkan perkataan) sikit. Di sesetengah tempat tak berapa jelas. Farid Kamil memang berbakat besar.

3. Penggunaan aset polis. Syok jugalah melihat senjata canggih. Dulu masa aku selalu aku tengok drama Melayu, pistol yang polis gunakan alahaiii... canggih lagi yang dijual di kedai RM2 hahahh... Tapi tak tahulah kot kot senapang tu pun beli di kedai dua ringgit juga.

4. Aksi bergaduh dusyum dusyumm di tempat tinggi menarik.

5. Bahasa yang digunakan biasa didengar telinga. Takdelah macam filem arahan seorang sutradara tu... macam karangan SPM. Bila masa agaknya kita bercakap dengan orang lain camtu.

6. Mekap yang bersesuaian. Mata Fazura hanya diletakkan maskara dalam scene beramai-ramai (yang dia bergambar di sebelah Jay). Sungguh aku tak faham bila pelakon memakai bulu mata palsu, gincu merah menyala, pakai baju cecantik macam nak pergi shopping mall tapi duduk di rumah. Takde dibuat orang!  


Cuma...
Masa scene memula di bilik operasi tu, arahan yang diberi sebutir sebutir. Perlahannya...tak sabar pula aku hahah.. Takkanlah dalam keadaan cemas UTK response macam tu. Tak pasti pula dia cakap English ke Bahasa Melayu, rasanya English dan it seems that 'staf' tersebut bukan engliash speaker.

Memanglah ada adegan yang nampak tak logik sikit tapi secara keseluruhannya okaylah, ini filem kan..? Selalu kena tipu dengan filem Tamil dan Hindustan kita tak kisah pun.

Kesimpulannya bagi peminat filem aksi, J Revolusi wajib ditonton!

Tuesday, 28 February 2017

Cerita rumah sewa | Muka cantik tapi pengotor!

Cerita rumah sewa | Muka cantik tapi pengotor! | Cerita ini aku copy dari facebook. Rasanya baru dua bulan lepas pernah baca similar stories tapi subjeknya ialah seorang editor majalah yang bergaya. Dia je bergaya tapi biliknya macam tong sampah terbuka 😷😷

Aku sendiri pernah bertanya kepada tenant yang tinggal di rumah Pandan Perdana aku dulu tu.

"Kenapa tak buang sampah kat luar tu?"

"Itu bukan sampah saya kak."

Ya Allah. Sampah tu dah berbau masam, ulat dalam plastik tu dah sebesar ibu jari. Yang bertambah geramnya plastik tu kecil saja. Berkira betul. Rasa nak lempang! Tu belum tengok tandas yang kotor padahal duduk dua laki bini je 😠😠😠. Fobia aku dengan penyewa dari sebuah negeri ni sebab bukan sekali tapi dah berkali-kali dan bertukar ganti. Di kampung mereka berak kat sungai ke sampai tak reti nak bersihkan toilet?

Kan dah terbebel.

Jom baca!


JANGAN PERCAYA PADA YANG KONON HIPSTER, MAKE UP 10INCI, BAJU DAN TATARIAS PERSIS MODEL TAPI PENGOTOR, RUMAH BUSUK, BERSEPAH BAK NERAKA!!! DEMI JANTAN DEPAN RUMAH!!!


Baca kisah ini:

''Anne, rumah banyak lipas lah..geli nak duduk sini..kata gadis hipster heels 5 inci.

Banyak lipas?? Rumah kotor kot. cuba bersihkan dulu lepas tue spray ridsect. Nanti hilang lah tue.

Rumah kitorang bersih lah Anne tapi memang lipas banyak. Datanglah bawa ubat lipas ke apa. kami dah bayar kan..mahal..

Yelah nanti ada masa saya datang-dalam otak ligat cari masa yg sesuai-peluang buat sportcheck= peluang breakfast starbuck lagi ( gurau )

Jam 7 pagi dah tercegat depan pintu, gadis hipster heel 5 inci tengah bersiap nak pergi jogging,tengah solat,belum bangun semua ada. buka-buka pintu MasyaAllah bau. Bau masam + bau perfume + bau penyegar udara= pitam.

Mana lipas?? Terus ke dapur terus rasa nak pengsan- rujuk gambar.

Mee hoon dalam kuali-berulat, minyak tumpah, pinggan mangkuk-berulat, milo tumpah penuh lantai. Bau tak usah nak cakap. Maybe tue definasi bersih bagi korang ya..

Image may contain: food

Tindakan : 
1.bersihkan segera dalam 2 jam
2. nie amaran kali kedua- sewa naik RM40- upah cleanner datang bersihkan setiap minggu.
3. collect RM30 sorang, beli pinggan mangkuk,kuali baru.

Siapa suruh buat masalah kan.. bebel-bebel tak jalan..tambah kedut wajah jelita i olls jewk.. yang jalan kena guna duit jewk..baru lah mereka tahu nak berubah.

Siasat siasat rupanya mereka masak ramai ramai.. lepas tue tapau bagi pakwe rumah depan.. nanti korang, i olls bocorkan rahsia korang.. siap lah.. tak taw ke rumah depan tue pun jajahan GJ.. hahahahhaaha..

Berkenan dengan gadis hipster heel 5 inci? nak buat bini?? nak berkenalan?? meh pm tepi..belanja GJ nancis jewk lah

Keedit to:
Nurulanne Radzali,
Gangster Jelita
Rakan subletter anda

*Share agar gadis-gadis lain juga berubah dan tag housemate anda agar tidak begini!